Pedagogisch Werkplan Dagopvang Heesch
© 2024 Het Beertje – H.C. van der Stappen | Pedagogisch Werkplan Dagopvang Heesch
© 2024 Het Beertje – H.C. van der Stappen | Pedagogisch Werkplan Dagopvang Heesch
1.1 De stamgroep
1.2 Pedagogisch medewerkers
1.3 Stagiares
1.4 Achterwacht
1.5 Kind leidster ratio (BKR)
1.6 Drie-uursregeling
1.7 Vaste gezichten criterium
1.8 Beschrijving locatie binnen
1.9 Beschrijving locatie buiten
2.1. De intake
2.2 Het Mentorschap
2.3 Het Wennen
2.4 Begroeten en afscheid nemen
2.5 Wennen voor baby’s
3.1 Het dagprogramma
3.2 Spelen en activiteiten
3.3 Uitstapjes
3.4 Halen en brengen
5.1 Observeren, Signaleren en oudergesprekken
5.2 Pedagogisch beleidsmedewerker/coach
5.3 Samenwerking basisschool
5.4 Overgang van Dagopvang naar Buitenschoolse opvang
5.5 Opvoeden
5.6 Zelfstandigheid/zelfredzaamheid
5.7 Omgaan met zieke kinderen
5.8 Diversiteit
8.1 Schriftelijke informatie
8.2 Oudercommissie
9.1 Risico -inventarisaties
9.2 GGD Inspectie
Omdat iedere locatie haar eigen specifieke tradities, omvang, ligging en gebouw heeft, beschikt zowel Het Beertje Heesch als het Beertje Geffen over een eigen werkplan. Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Kinderopvang Het Beertje Heesch. Dit plan is een concrete uitwerking van het Pedagogisch beleidsplan.
Het pedagogisch beleidsplan is uitgewerkt aan de hand van de vier opvoedingsdoelen voor gezin en kinderopvang van professor J.M.A. Riksen-Walraven. De vier opvoedingsdoelen zijn:
Om deze opvoedingsdoelen te bereiken hanteren wij 5 belangrijke pedagogische middelen. Te weten:
In het Pedagogisch Beleidsplan staan de 4 opvoedingsdoelen en pedagogische middelen uitgebreid beschreven. Voor een uitgebreide beschrijving verwijzen wij u dan ook naar het Pedagogisch Beleidsplan dat te vinden is op de website.
In het werkplan dat voor u ligt wordt concreet ingegaan op de hiervoor genoemde doelen en middelen en wordt er beschreven hoe het er in de dagelijkse praktijk bij Het Beertje Heesch aan toe gaat. Tevens wordt de manier waarop pedagogisch medewerkers vorm geven aan hun taken omschreven. Op deze manier zal u duidelijk worden hoe wij ervoor proberen zorg dragen dat de opvoedingsdoelen gerealiseerd worden en dat uw kind een fijne en leerzame tijd doormaakt bij Het Beertje.
Margot en Hannelieke van der Stappen
Kinderopvang Het Beertje
Versie 11
September 2023
Op kinderopvang Het Beertje Heesch worden de kinderen opgevangen in een vaste groepsruimte, stamgroep. Deze groepsruimte is een herkenbare en vertrouwde plek voor kinderen. Op kinderopvang Het Beertje Heesch is er slechts één verticale stamgroep. Per dag worden er bij Het Beertje Heesch maximaal 16 kinderen opgevangen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Zij worden in één stamgroep opgevangen. Binnen de verticale groepen krijgt het contact tussen jongere en oudere kinderen meer aandacht. Kinderen leren om te gaan met jongere en oudere kinderen, zo leren ze van elkaar en leren ze aan elkaar. Door de verschillende leeftijden zijn er ook verschillende rustpunten en verschillend spelaanbod. Het verschil in leeftijd doet ook een beroep op vaardigheden als rekening houden met elkaars behoeften en mogelijkheden. Verticale groepen zijn kleiner en vaster: er zijn minder wisselingen in de samenstelling van de groep en kinderen zitten langere tijd bij dezelfde pedagogisch medewerker. Daarnaast zitten broertjes en zusjes bij elkaar in de groep. Dit zorgt bij de kinderen voor een veilig gevoel. Afhankelijk van het aantal kinderen, werken bij Het Beertje dagelijks twee, drie of vier vaste pedagogisch medewerkers per groep. Wanneer er 16 kinderen op Het Beertje zijn start een pedagogisch medewerker om 7.00/7.30 uur. Zij vangt de eerste kinderen op. Om 8.00 uur start de tweede pedagogisch medewerker. Om 9.00/9.30 uur, wanneer de kinderen allemaal binnen zijn, komt de derde (eventueel 4e) pedagogisch medewerker.
De kinderen verlaten alleen de stamgroep onder begeleiding van de pedagogisch medewerker. Regelmatig gaan de pedagogisch medewerkers met de kinderen naar het nabij gelegen speeltuintje en kinderboerderij. Dit ligt op 4 minuten lopen van Het Beertje. Ook mogen de kinderen van 3 jaar en ouder regelmatig met een pedagogisch medewerker gaan spelen boven in de speciaal daarvoor ingerichte ruimten. De pedagogisch medewerker kan daar extra uitdagende taken aanbieden en het kind op deze manier voorbereiden op de basisschool. De pedagogisch medewerkers gaan wanneer de groepsgrootte het toelaat met alle kinderen een wandelingetje maken. Ze lopen dan onder voldoende begeleiding naar de kinderboerderij. Er zijn voldoende buggy’s en kinderwagens aanwezig.
Op de groep werken MBO/HBO gediplomeerde en VVE / KIJK gecertificeerde vaste pedagogisch medewerkers. Bovendien zijn zij allen in het bezit van het diploma EHBO van kinderen. De pedagogisch medewerkers zijn verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen op de groep. Bij Het Beertje zijn dit altijd voor ouders en kinderen dezelfde en vertrouwde pedagogisch medewerkers. Er zijn 5 vaste pedagogisch medewerkers in dienst die elkaar aflossen. Ook hebben wij regelmatig stagiaires. Zij zijn ten allen tijden boventallig. Als pedagogisch medewerkers vrij zijn of door ziekte niet kunnen werken, worden zij vervangen. Er wordt dan bekeken hoe het intern opgelost kan worden, een pedagogisch medewerker die niet ingedeeld staat in Geffen kan als inval dienen bij Het Beertje Heesch. Indien mogelijk kan de locatie manager invallen. Zij werkt een aantal uren groepsgebonden en een aantal uren op kantoor.
Ondersteuning door andere volwassenen geschiedt op incidentele basis. Daarbij kunt u denken aan het inzetten van directieleden bij een activiteit of uitstapje. Wij werken niet met vrijwilligers. De facilitaire hulp uit Geffen wordt ook af en toe ingezet in Heesch om te ondersteunen. Bovendien is er een interieurverzorgster werkzaam bij Het Beertje. Zij verricht haar werkzaamheden buiten de openingstijden om.
Op onze vestigingen lopen regelmatig leerlingen van beroepsgerichte opleidingen stage. We worden ondersteund door enthousiaste stagiaires van de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk. De stagiaires worden begeleid door een stagebegeleider die als pedagogisch medewerker werkzaam is op de groep waar de stagiaire stage loopt. Na een werkinstructie van de stagebegeleider, voert de leerling de taak uit. Eerst onder begeleiding, later steeds meer zelfstandig, maar altijd onder het toeziend oog van een gekwalificeerd pedagogisch medewerker. Naarmate de stage vordert mogen de stagiaires steeds meer werkzaamheden uitvoeren. Stagiaires ondersteunen onder andere bij de verzorging van de kinderen en bij de activiteiten die we doen. Alle stagiaires zijn in het bezit van een geldig VOG.
Een overzicht van de mogelijke stagiaires:
Snuffelstagiaires: lopen vaak 1 dag tot een week mee. Vooral als hulp op de groep en om te kijken hoe het er in de kinderopvang aan toe gaat. Deze stagiaires zijn niet bevoegd om pedagogische handelingen uit te voeren.
Niveau 1 en 2: Helpende op de groep, deze stagiaires lopen een langere periode, half jaar of jaar en helpen bij werkzaamheden zoals het eten met de kinderen en assisteren bij pedagogische handelingen.
Niveau 3 en 4: In opleiding voor pedagogisch werker. Stage periode vaak van een half jaar tot een jaar. Deze stagiaires mogen onder begeleiding pedagogische handelingen verrichten.
Wij als organisatie vinden het belangrijk om bij te dragen aan het opleiden van goed gekwalificeerd personeel in de kinderopvang. De pedagogisch medewerkers die een stagiaire begeleiden worden tijdens de begeleiding gecoacht door de manager.
Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
Daarnaast zijn er pedagogisch medewerkers in dienst die de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Zij volgen een deeltijdopleiding naast hun werk als pedagogisch medewerker. Door de praktijkopleider wordt een checklist afgenomen, waarbij de formatieve inzetbaarheid wordt vastgesteld. Indien zij alle taken voldoende kunnen uitvoeren en voldoende stage uren hebben gemaakt, mogen zij volledig zelfstandig als pedagogisch medewerker worden ingezet. BBL-leerlingen kunnen zowel op de BSO, op het KDV als op de PSZ worden ingezet. Maximaal 50% van de formatieve inzetbaarheid mag per locatie uit beroepskrachten in opleiding bestaan.
Als achterwacht in geval van calamiteiten is de locatie manager beschikbaar, daarnaast zijn Het Beertje Heesch en Het Beertje Geffen 7 minuten met de auto zo dicht bij elkaar gelegen, dat de locaties voor elkaar achterwacht zijn.
De verhouding tussen het aantal beroepskrachten en het aantal feitelijk gelijktijdig aanwezige kinderen in de stamgroep van de dagopvang bedraagt ten minste:
Het is toegestaan per dag gedurende maximaal drie uur af te wijken van de leidster/kindratio. Dit mag op de volgende tijden:
In de ochtend om 7.00/7.30u opent er één pedagogisch medewerker alleen op Het Beertje. Om 8.00u, en 9.00u volgen de andere pedagogisch medewerkers.
Tussen 8.00u en 9.00u kan het voorkomen dat er op de groepen wordt afgeweken van het kind/leidster ratio, dat hangt af van het aantal kinderen dat al aanwezig is. Hetzelfde geldt voor de avond tussen 17.30u tot 18.00u. Door onze digitale administratie waarin wij de kinderen aanmelden hebben wij goed inzichtelijk of wij de drie-uursregeling op de juiste manier hanteren. Mochten we merken dat er dusdanig veel kinderen op deze momenten worden gebracht en gehaald, zetten we een extra pedagogisch medewerker in, om de rust te bewaren op de groep of we laten een pedagogisch medewerker langer werken. Op dagen dat er niet afgeweken wordt van de kind/leidster ratio is er ondersteuning van deze beroepskracht door een andere volwassene in geval van calamiteiten geregeld en dienen de directieleden als achterwacht.
Tussen 12.30u en 13.30 u wordt er door de pedagogisch medewerkers gepauzeerd. Ook dan zijn er minder pedagogisch medewerkers aanwezig dan volgens de BKR zou moeten. Op dat moment liggen er veel kinderen te slapen, waardoor het rustiger is op de groep zelf. De pedagogisch medewerkers verblijven tijdens hun pauze meestal in het gebouw. De pedagogisch medewerker is dan nooit alleen in het gebouw.
Het kan heel soms voorkomen dat een van de pedagogisch medewerkers helpt om enkele BSO kinderen op te halen van school. Zij verlaat dan een half uurtje de groep om vervolgens zo snel mogelijk weer terug te keren. Dit is tussen 14:00u en 14:30u.
Dus er wordt bij Het Beertje mogelijk afgeweken van de BKR regeling:
Er wordt niet afgeweken van de BKR tussen 9.00u tot 12.30u en van 13.30u tot 14:00 en tussen 14:30u en 17.30u.
Per 1 juli 2023 is de drie-uurs regeling versoepeld. We hoeven niet meer de exacte tijden vast te leggen waarop de houder drie uur per dag afwijkt van de BKR. Aangezien wij volgens dit tijdschema blijven werken en we u willen laten zien op deze momenten we afwijken, laten we het zo staan in ons beleidsplan.
Bij Het Beertje vinden wij het belangrijk dat kinderen opgroeien in een veilige en vertrouwde omgeving. Daarom vinden wij het belangrijk dat ieder kind vaste en vertrouwde gezichten om zich heen heeft. Een vaste beroepskracht kent de baby goed, volgt hoe het zich ontwikkelt, weet waar het behoefte aan heeft en kan hier vervolgens naar handelen. Om dit te waarborgen, wordt binnen de kinderopvang gewerkt met een vaste gezichtencriterium, wat inhoudt dat voor ieder kind geldt dat er minimaal één vast gezicht aanwezig is, op de dag dat het kind wordt opgevangen.
Het aantal vaste gezichten voor een nul jarige is maximaal twee. Dit houdt in dat één van deze twee vaste gezichten in principe altijd aanwezig zal zijn. Als er op basis van het beroepskracht-kind ratio met drie of meer pedagogisch medewerksters gewerkt wordt, worden maximaal drie vaste gezichten per dag toegewezen aan een nul jarige.
Het aantal vaste gezichten voor een kind van 1 jaar of ouder is drie. Als er op basis van de beroepskracht-kindratio met drie of meer pedagogisch medewerksters gewerkt wordt, worden er maximaal vier vaste gezichten toegewezen aan een kind van één jaar of ouder. Naast het vaste gezicht, of de vaste gezichten, zijn er voor het kind ook vertrouwde gezichten aanwezig op de groep. Vaak is dit de derde pedagogisch medewerk(st)er die op deze groep werkzaam is. Als een kind aanwezig is, werkt er altijd minimaal één vast gezicht van het kind op de groep. Er kunnen dus meer pedagogisch medewerkers, al dan niet structureel, op de betreffende stamgroep werken, naast de ‘vaste’ gezichten. De vaste gezichten worden bepaald per kind, niet op groepsniveau.
Tijdens de inschrijving van een nieuw kindje wordt tijdens het plaatsingsproces rekening gehouden met het vaste gezichtencriterium, door de gewenste opvangdagen af te stemmen met de werkdagen van de vaste pedagogisch medewerksters op desbetreffende groepen.
Ondanks alle maatregelen kan het voorkomen dat bijvoorbeeld door verlof, vakantie en ziekteverzuim van een pedagogisch medewerkster niet kan worden voldaan aan het vaste gezichtencriterium. Vanaf 1 juli 2023 is het vaste criterium versoepeld. Dit houdt in dat er tijdelijk andere beroepskrachten ingezet mogen worden dan een vast gezicht. Dit mag als een vast gezicht ziek is of bijvoorbeeld verlof heeft.
De ruimtelijke omgeving moet een fysieke, maar ook emotioneel een veilige plaats zijn, met voldoende uitdaging voor elk kind afzonderlijk. In 2008 is Het Beertje Heesch verbouwd en uitgebreid. Twee naast elkaar gelegen woonhuizen zijn tot een gemaakt en hierdoor is er nog meer ruimte gekomen voor de kinderen om zich naar hartenlust uit te leven. De groepsruimte is zodanig ingericht dat kinderen op een veilige manier kunnen spelen en ontdekken. De indeling van de groepsruimte biedt kinderen de mogelijkheid om zelf keuzes te maken. Er zijn allerlei hoekjes gecreëerd zodat kinderen in kleine groepjes of alleen kunnen spelen. De kinderen kunnen al naar gelang hun ontwikkeling en belangstelling gebruik maken van de verschillende hoekjes. Er staan 2 hoge boxen waaronder de kinderen fantasie spelletjes kunnen spelen, een hut kunnen bouwen of zich gewoon even terug kunnen trekken met een boek of knuffel. Onder de box is het fijn wegkruipen, verstoppen en kiekeboe spelen. Ook is er een klein tafeltje met stoeltjes, een houten keukentje en een speelboot, geheel van hout. Fantasiespel is hierdoor mogelijk. Er is voldoende en verantwoord spel-en ontwikkelingsmateriaal, dat bij de leeftijd van de kinderen past. Dan is er nog een grote tafel waaraan gegeten, geknutseld en gezongen wordt. Aan deze eettafel staan verrijdbare banken en zijn volgens de gestelde eisen van de Wet Kinderopvang. De ruimte is in rustige kleuren gehouden, crème en appeltjesgroen. In de gang is een kindertoiletje waar kinderen zelfstandig, dan wel samen met de pedagogisch medewerker naar toe kunnen.
De slaapruimten zijn op de 1e verdieping van nr.: 71. Deze zijn met een vaste trap te bereiken. In de slaapkamers maken we gebruik van stapelbedjes, en enkele bedjes. Bovenin slapen de allerkleinsten, onderin de grotere kinderen. De bedjes zijn gecertificeerd en worden jaarlijks gecontroleerd op veiligheid. De pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen ten allen tijden met het naar bed gaan en het uit bed halen.
De keuken is bereikbaar vanaf de groepsruimte, het betreft een open keuken. In de keuken staat alles buiten het bereik van de kinderen, zoals waterkoker, messen, magnetron. De kinderen weten dat zij niet in de keuken mogen komen en doen dit ook niet.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen vaak buiten spelen. We streven om minimaal 1 a 2 keer per dag met de kinderen naar buiten te gaan waar zij keuze hebben uit verschillende speelmogelijkheden en materialen.
Het Beertje Heesch heeft aan de achterkant een speelplaats met kunstgras, waar de kinderen voldoende uitdaging vinden. Er is een zandbak, een klimtoestel en voldoende fietsjes en ruimte om te kunnen fietsen.
De buitenruimte is omsloten door een hekwerk. Kinderen kunnen de speelplaats niet zelfstandig verlaten. De poort is ten allen tijden gesloten. Er wordt bij Het Beertje altijd onder begeleiding buiten gespeeld.
Voordat de ouders zich inschrijven bij Het Beertje zijn ze al gekomen om de sfeer te proeven en een indruk te krijgen van onze kinderopvang. We vinden dat belangrijk omdat ouders op deze manier een betere keuze kunnen maken voor opvang van hun kind. Wij hebben dan alle tijd om de ouders rond te leiden en de vragen te beantwoorden.
Zodra de ouders hun kind hebben ingeschreven bij Het Beertje worden de ouders uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt er uitleg gegeven over de dagelijkse gang van zaken en worden er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld eten, slapen, halen en brengen.
De rol van begeleiden van de wenperiode wordt daarna overgedragen aan de pedagogisch medewerker van de groep waarin het kind geplaatst wordt. Met hen worden verdere afspraken gemaakt over bijvoorbeeld tijdstip waarop het kind weer verwacht wordt en de tijdsduur van het wennen.
Elk kind dat wordt opgevangen bij Kinderopvang Het Beertje wordt gekoppeld aan een vaste pedagogisch medewerker (mentor). De mentor is een pedagogisch medewerker van de eigen stamgroep, die het kind regelmatig ziet. Er wordt ook gekeken naar een eventuele ‘klik’. De mentor doet het intakegesprek zodat er meteen kennis gemaakt wordt. Bij afwezigheid van de mentor kan de intake plaats vinden met een andere pedagogisch medewerker. De mentor zal zo snel mogelijk zorgen voor een overdracht van de collega die de intake heeft gedaan en bij aanwezigheid kennismaken met het kind en ouder.
De mentor ontfermt zich vanaf het eerste begin over het kind en zorgt dat het kind kennismaakt met de ruimte, de huisregels, de overige pedagogisch medewerkers en de andere kinderen binnen de groep. Geleidelijk aan leert het kind op deze manier omgaan met de groepsnormen en het dagritme. Met het oog op een betere signaleringsfunctie is de mentor altijd verantwoordelijk voor de ‘grote lijnen’ van de aan de mentor toevertrouwde kinderen. Als er bijzonderheden zijn rond de ontwikkeling van een kind dan bespreekt de mentor deze met de ouders.
Bij de dagopvang houdt de mentor één keer per jaar een tien minuten gesprek met de ouders. Bij de BSO zal dit gesprek met het kind plaatsvinden. Bij zorgen rondom een kind worden ouders tussentijds uitgenodigd voor een of meerdere extra gesprekken. De mentoren worden in het gehele proces ondersteund en gecoacht door de leidinggevende.
Deze mentor heeft de volgende specifieke taken:
Elk kind dat op Het Beertje geplaatst wordt, zal moeten wennen. Wennen aan nieuwe mensen om zich heen, wennen aan de ruimte, aan de kinderen, de regeltjes, aan het dagritme. Wennen aan het feit dat de ouders niet in de buurt zijn. Het verschil tussen de kinderopvang en de thuissituatie kan nogal overweldigend zijn. Vandaar dat er is gekozen voor een duidelijke wenperiode, ook al vindt het kind het nog zo leuk en gaat het nog zo goed. De wenperiode blijft belangrijk voor het kind om geleidelijk met de nieuwe situatie waarin het terechtkomt, vertrouwd te raken. Daarnaast heeft de pedagogisch medewerker gedurende de wenperiode de mogelijkheid het kind en zijn ouders te leren kennen en een basis te maken voor het verdere contact.
Het eerste kennismakingsbezoek van het kind met de ouders in de groep duurt ongeveer een half uur. Meestal wordt als tijdstip 09.30 uur of 15.30 uur aangehouden, omdat dit momenten van de dag zijn waarop de aandacht van de pedagogisch medewerker wat gemakkelijker te verdelen is. Een pedagogisch medewerker kan een gesprekje voeren met de ouder(s). Terwijl het kind alvast even rond kan kijken heeft één pedagogisch medewerker de mogelijkheid een aantal bijzonderheden m.b.t. bijvoorbeeld eten, slapen en zindelijkheid te noteren. Op deze manier wordt een globaal beeld van het kind verkregen en de pedagogisch medewerker ontvangt informatie die het wennen van het kind wellicht kan vergemakkelijken en het kind op zijn gemak kan laten voelen, leeftijd van kind bij wennen in ogen schouw genomen. Als het bijvoorbeeld thuis altijd met een slaapzak en knuffel slaapt, dan bij ons ook. Vertrouwen is een belangrijke basis voor het verdere contact met het kind. De pedagogisch medewerker maakt eventueel een tweede afspraak met de ouder en gaat daarbij af op het gedrag en leeftijd van het kind. De tijdsduur van het wennen wordt daarbij langzamerhand uitgebreid. Het wennen gebeurt gewoonlijk samen met de ouder(s), de meest vertrouwde personen voor het kind. Als pedagogisch medewerker heb je de ouder(s) ook nodig om te weten te komen hoe het kind zich thuis gedraagt, wat zijn gewoontes zijn. Daarom is het zo belangrijk dat zij de wenperiode mee starten.
De pedagogisch medewerker gaat op kind hoogte het contact met het kind aan. Ze letten hierbij goed op het (non-verbale) gedrag van het kind. Heeft het kind behoefte aan contact en lichamelijke nabijheid van de pedagogisch medewerker of kijken ze liever even de kat uit de boom? Als het laatste geldt dan krijgt het kind de ruimte om in eigen tempo in te voegen. De ouder wordt uitgenodigd om samen met het kind nog iets te doen bijv. een boek lezen of een puzzel maken. Daarna het afscheid nemen. Soms neemt de ouder hiertoe het initiatief, maar soms wordt het moment nogal eens (te lang) uitgesteld. De taak van de pedagogisch medewerker is dan dit op tijd te signaleren en te begeleiden (bijv. ook aan de ouder voorstellen om later op de ochtend even te bellen.). Soms wil een ouder stiekem weggaan, want het kind speelt zo lekker. Heel verleidelijk, maar wij kiezen daar niet voor. Een kind moet weten dat een ouder weggaat. Een kind moet echter ook weten dat de ouder weer terugkomt. Vandaar dat de tijd tussen afscheid nemen en weer begroeten, geleidelijk aan wordt opgebouwd. Wanneer de ouder weg is bieden de pedagogisch medewerkers troost en tonen begrip. De pedagogisch medewerker geeft het kind zijn of haar knuffel en zoekt afleiding voor het kind door samen iets te gaan doen. Door het kind (en de ouder) op deze manier te laten wenen, werkt Het Beertje en haar pedagogisch medewerkers aan de emotionele veiligheid van een kind.
Voor baby’s verloopt het wennen iets anders; er wordt er namelijk vanuit gegaan dat veeleer de ouder moet wennen en de baby veel minder. Vaak ligt het plaatsen van een baby op de kinderopvang net iets gevoeliger bij de ouder(s). Bovendien hecht een jonge baby zich nog niet zodanig aan vaste personen, dat deze moet wennen aan nieuwe gezichten. Vandaar dat dan ook een andere wenperiode gehanteerd wordt. De ouder wordt de mogelijkheid geboden om net zo lang te blijven als hij zelf nodig heeft, hij gaat weg als hij/zij het zelf aandurft. In de periode dat de ouder aanwezig is, kan de pedagogisch medewerker de bijzonderheden van de baby leren kennen en kan een vertrouwensband gestart worden tussen pedagogisch medewerker en ouder.
Een gevoel van emotionele veiligheid bouwen wij ook op, door gebruik te maken van herhaling. Herhaling geeft herkenning, zekerheid en daardoor vertrouwen. Wij hebben vaste rituelen voor de eet-en drinkmomenten of bijvoorbeeld het vieren van een verjaardag. De pedagogisch medewerkers hanteren een vast dagprogramma, dat zoveel mogelijk aansluit bij de behoeften van de kinderen.
Bij de baby’s wordt zoveel mogelijk het eigen ritme van de baby aangehouden wat betreft de voeding, het slapen en het verschonen. Voor dreumesen en peuters wordt er een vast dagritme gehanteerd. Het dagritme ziet er als volgt uit:
7.30 – 9.00u
De kinderen worden gebracht. Voor de ouders is er tijd voor een praatje en afscheid nemen. Vrij spel voor kinderen.
9.15 – 9.30u
Samen opruimen.
9.30 – 10.00u
Samen aan tafel, voorlezen, liedjes zingen, fruit eten en sap drinken.
10.15 – 10.30u
Verschonen, plassen en handen wassen.
10.30 – 11.20u
Kinderen gaan vrij spelen buiten of binnen of gaan een gerichte activiteit doen.
11.20 – 11.30u
Opruimen en handen wassen.
11.30 – 12.15u
Samen aan tafel voor de broodmaaltijd.
12.15 – 12.30u
Plassen en verschonen.
12.30 – 13.00u
Spitsuur. Kinderen die een halve dag komen worden gehaald en gebracht, kinderen gaan slapen.
13.00 – 14.15u
De kinderen die opblijven maken een puzzeltje, doen een rustig spelletje, zoals loco en/of concentratiespelletjes.
14.15 – 14.30u
Uit bed halen, verschonen en plassen.
14.30 – 15.00u
Liedjes zingen, drinken en wat eten (soepstengel, rijstwafel).
15.00 – 16.00u
Vrij spelen.
16.00- 16.30u
Yoghurt drinken, daarna plassen en verschonen.
16.30 – 18.00u
Kinderen mogen vrij spelen en kunnen opgehaald worden door de ouders.
Zoals u in het dagprogramma kunt zien is er geregeld tijd voor de kinderen om vrij te spelen. Spelen is in vele opzichten goed voor kinderen, omdat ze door spelen zoveel leren. Ze leren wie ze zijn, wat ze kinderen uit zichzelf, maar als volwassenen er geen aandacht aan besteden, zal dit creatieve spel geleidelijk afnemen. Daarom moedigen de pedagogisch medewerkers bij Het Beertje het kind aan door regelmatig het spel positief te benaderen. Bijvoorbeeld: “wat ben jij een mooie toren aan het bouwen” of “dat is mooi”.
Naast vrij spelen wordt de kinderen een of meerdere keren per dag een gerichte activiteit aangeboden. Met deze gerichte activiteiten proberen wij de motorische, sociale, emotionele en de taalontwikkeling te stimuleren.
Kinderen van 0-1 jaar
Kinderen van 1-2 jaar
Kinderen van 2-3 jaar
Kinderen van 3-4 jaar
Wanneer kinderen niet mee willen doen aan de aangeboden activiteit zullen onze pedagogisch medewerkers de kinderen stimuleren om met de groepsactiviteit mee te doen, maar zullen we de kinderen niet verplichten. Alhoewel we het samen spelen erg belangrijk vinden, geven we het kind ook de ruimte om alleen te spelen. Als een kind aangeeft niet mee te willen doen aan een bepaalde activiteit en liever alleen wil spelen, dan wordt hier ruimte voor gemaakt.
Het aanbieden van activiteiten op enkele vaste momenten op de dag geeft het kind veiligheid en geborgenheid. De kring is zo’n vast moment; iedere ochtend en iedere middag. Tijdens de kring krijgen kinderen fruit en drinken, en is er een activiteit in de sfeer van liedjes zingen, een verhaal vertellen of het doen van een spelletje.
Verjaardagen
De verjaardag van ieder kind wordt gevierd. Dit kan samen met de ouders, maar hoeft niet. Vaak zien we dat de aanwezigheid van de ouder verwarring bij het kind veroorzaakt. Wanneer een ouder niet aanwezig is, kunnen de pedagogisch medewerkers foto’s of video opnamen maken. Er wordt een verjaardagsmuts gemaakt en er worden verjaardagsliedjes gezongen. Er kan door een kind worden getrakteerd, maar er mag niet teveel snoep worden uitgedeeld. Wanneer er teveel snoep getrakteerd wordt dan zorgen de pedagogisch medewerkers ervoor dat er niet teveel van gegeten wordt, door bijvoorbeeld te delen of in de tasjes van de kinderen te doen voor thuis. De pedagogisch medewerkers hebben vaak gezonde en originele ideeën voor traktaties.
Sinterklaasfeest
Er worden veel sinterklaasliedjes gezongen, er worden veel knutsels omtrent sinterklaas gemaakt, met de oudere kinderen eten we pepernoten en de kinderen krijgen een klein cadeautje.
Carnaval
De kinderen mogen allemaal hun eigen carnavalsoutfit meenemen van thuis. Er wordt dan gezongen, gedanst en natuurlijk de polonaise gelopen.
Het Kerstfeest
Samen met de kinderen brengen wij het lokaal in kerstsfeer. We maken kerstknutsels en zingen kerstliedjes. Van de dag voor kerst maken we een bijzondere dag, waar de groepsleiding een invulling aan zal geven. Met de kerstdagen zelf zijn wij gesloten.
Soms vinden er uitstapjes plaats met de kinderen. Twee of drie kinderen worden bijvoorbeeld meegenomen met boodschappen doen of om zomaar een boswandeling te maken. In de straat achter Het Beertje, is een speeltuintje. Hier wordt regelmatig met de wat oudere kinderen (2,5-3 jaar) naar toe gelopen. Ook het kinderboerderijtje in de straat is een geliefd uitje. Er wordt rekening gehouden met het aantal kinderen en het aantal pedagogisch medewerkers dat meegaat, maximaal 4 peuters per pedagogisch medewerker.
Het brengen van het kind is een belangrijk moment van de dag. De pedagogisch medewerker is altijd een bekend gezicht en zal het kind duidelijk groeten door het kind bij naam te noemen. Dit geeft een vertrouwde indruk. Bij het brengen en halen van het kind is er meestal voor de ouders gelegenheid om te praten over hun kind. Informatie over hoe het thuis met hun kind gaat, is voor ons van groot belang om uw kind goed te kunnen opvangen. Als een kind bijvoorbeeld slecht heeft geslapen, en het kind is overdag hangerig, dan hoeven wij niet meteen te denken dat het ziek is.
Omgekeerd is het voor de ouders belangrijk te weten hoe de dag op het dagverblijf verlopen is, zodat de ouders de reacties en verhalen van hun kind beter kunnen begrijpen. Voor kinderen tot 1 1/2 jaar wordt er dagelijks een schriftje bijgehouden wat het kind gedronken heeft, hoeveel het geslapen heeft en hoe vaak het die dag is verschoond. De ouder schrijft daarin ook hoe het thuis gaat met het kind.
Baby’s
Bij baby’s wordt zoveel mogelijk vastgehouden aan het eigen voedingsschema van thuis. Dit geeft baby’s en hun ouders in de wenperiode een gevoel van veiligheid en vertrouwdheid. Aansluitend aan het wakker worden wordt de baby gevoed. Op deze manier is de baby uitgerust voor haar flesje en zal het niet door vermoeidheid minder drinken. Daarna wordt er even met de pedagogisch medewerker samen geknuffeld, een liedje gezongen en een spelletje samen, dan even in de box alleen spelen en daarna weer naar bed.
Dreumesen en peuters
Bij Het Beertje wordt er met elkaar als groep gegeten en gedronken. Gezamenlijk eten heeft meerdere functies. Behalve dat eten en drinken goed is voor de ontwikkeling van het kind is, heeft het ook een sociale functie, een sfeerfunctie en een moment van rust. Er zijn verschillende tafelmomenten waarbij de kinderen verschillende soorten voeding en drinken aangeboden krijgen.
De redenen dat we vaste tijden hanteren zijn onder andere dat het voor de kinderen een herkenning geeft en dat geeft dus weer een vertrouwd gevoel. Het geeft ook een saamhorigheidsgevoel zo met de hele groep hetzelfde doen. Bovendien is het een rust moment. Tegen half twaalf wordt de tafel gedekt voor de broodmaaltijd. De boterhammen worden gesmeerd door de pedagogisch medewerksters zelf. De kinderen krijgen eerst “gezonde” bruine boterhammen met smeerkaas of leverpastei. Deze boterhammen zijn in kleine stukjes gesneden. Vanaf “dreumes”.leeftijd proberen de kinderen zelf met een vorkje te eten. Daarna mag er een “zoete” boterham volgen met pindakaas of appelstroop. De boterhammen met zoet gaan dubbel en worden uit het vuistje gegeten. Vanzelfsprekend wordt het eten aangepast aan het kind. Zo krijgen de dreumesen halve boterhammen en de peuters hele boterhammen. Voor zover mogelijk wordt er met de wensen van de ouders rekening gehouden. Als ouders hun kind(eren) liever geen vlees of zoet laten eten, dan houden wij daar rekening mee. De broodmaaltijd wordt afgesloten met een beker melk.
Gewoontes voor het eten en drinken gaan
We gaan er vanuit dat de kinderen naar behoefte moeten kunnen slapen. De baby’s slapen naar behoefte een aantal keren per dag. De dreumesen en peuters gaan na het middageten, rond 12.30u naar bed. Het is heerlijk om te slapen na een ochtend vol indrukken! De kinderen slapen in een bedje of stapelbedje. Al de bedjes voldoen aan de eisen en worden jaarlijks getest. Alle kinderen gebruiken een slaapzakje en slapen onder een lakentje. Het Beertje Heesch zorgt zelf voor de slaapzakken en zorgt dat ze gewassen worden. Wanneer een kind een eigen slaapzakje van huis wil meenemen is dat geen probleem. De kinderen stimuleren we zelf een trui uit te trekken, een schoen uit te doen, naargelang hun niveau. Het kind krijgt of pakt daarna zijn speen en knuffel uit zijn bakje.Met de kinderen die niet meer slapen, worden rustige spelletjes gedaan en vaak krijgen ze de kans om extra dingen te doen (bijvoorbeeld hamertje tik, met water spelen, knippen of in moeilijkere boekjes lezen). Wij kiezen voor een rustmoment, omdat de kinderen zo weer energie op kunnen doen voor de middag. Mocht een kind tijdens een rustmoment in slaap vallen, dan grijpen wij niet in en laten we het slapen.
De ouders van de kinderen bij Het Beertje Heesch nemen zelf luiers voor hun kind mee. De luiers van de kinderen word in ieder geval 4 keer gecontroleerd en zo nodig verschoond. Dit controleren gebeurt op (ongeveer) de volgende tijden:
Het verschonen zien de pedagogisch medewerkers als quality time. Even een momentje met z’n tweeën. Er wordt tijdens het verschonen samen gezongen en gepraat.
Op dezelfde tijden gaan de grotere kinderen naar de w.c. Dat wil niet zeggen dat we op deze manier het zindelijk worden willen benadrukken, maar wel de regelmaat. Als een ouder of één van ons denkt dat een kind eraan toe is om zindelijk te worden, dan overleggen wij hoe we – samen met de ouders – het kind daar het beste bij kunnen begeleiden. De training heeft pas zin als zowel Het Beertje als de ouders thuis hier aan mee doen. We zetten de kinderen niet elk half uur op de wc, maar wijzen de kinderen er extra op dat ze geen luier aan hebben. We proberen de kinderen te waarschuwen op vaste momenten, voor het eten en bijvoorbeeld voor het buitenspelen. Boven het wc’ tje hangt voor elk kind dat zindelijk aan het worden is een beloningskaart. Wanneer een kind een plasje heeft gedaan, mag een kind daar zelf een sticker op plakken. Voordat de beloningskaart in gebruik genomen wordt, legt de pedagogisch medewerker het kind uit wat het inhoudt.
Kinderen die zelf naar het toilet kunnen gaan, lopen vanuit de groepsruimte, al dan niet met een pedagogisch medewerker, naar het toilet. Daarnaast wordt er op toegezien dat zij hun handen wassen.
Wij volgen het gedrag van het kind, zowel individueel als in de groep. Dit gebeurt op systematische en methodische wijze en er vindt indien nodig doelgerichte begeleiding en stimulering plaats. Het Beertje werkt met het kindvolgsysteem KIJK en de VVE methode Uk en Puk. Hierdoor kunnen we het pedagogisch handelen afstemmen op de eigenheid van het kind en het functioneren in de groep en kunnen we bijzonderheden in gedrag tijdig signaleren. De pedagogisch medewerkers hebben een signalerende rol, ten aanzien van de ontwikkeling van het kind. Roept de ontwikkeling van het kind vragen op, dan wordt dit na observaties, overleg met collega’s , besproken met de ouders. Eventuele ontwikkelingsachterstanden, vermoeden van stoornissen worden op deze manier vroegtijdig gesignaleerd. We zijn geregeld in overleg met partners als het basisonderwijs, het consultatiebureau, logopediste en kinderfysiotherapeut om zo tot een juiste signalering en zo tot een juiste aanpak te komen.
Oudergesprekken
Vanaf het moment dat het kind overgaat naar de peutergroep wordt de KIJK-lijst ingevuld. Direct na het invullen van de KIJK-lijst wordt er een gesprek met ouders ingepland, telefonisch of op locatie. Dit ziet er als volgt uit:
Het 10-minuten gesprek is met name bedoeld om de ontwikkeling van het kind in grote lijnen te bespreken. Als er eerdere twijfels zijn over de ontwikkeling van het kind, is dit al eerder met de ouders besproken en wordt er niet gewacht op het jaarlijkse gesprek. Naast deze geplande gesprekjes is het altijd mogelijk om een afspraak te maken met een pedagogisch medewerker als u vragen heeft over de ontwikkeling of welbevinden van uw kind.
Om ervoor te zorgen dat de pedagogisch medewerkers de taak van observeren en signaleren goed kunnen uitoefenen, worden zij geregeld in staat gesteld hun kennis te vergroten. Er worden geregeld cursussen of workshops aangeboden gericht op deze pedagogische vaardigheden of over de ontwikkeling van kinderen. Elk jaar wordt er een opleidingsplan opgesteld. Ook is er een orthopedagoog in dienst die regelmatig overleg heeft met de pedagogisch medewerkers. Zij kan handvatten geven ter ondersteuning.
Schematisch weergegeven
Pedagogisch beleidsmedewerker
Bij Het Beertje is er een pedagogisch beleidsmedewerker werkzaam. Zij ontwikkelt het pedagogisch beleid en zorgt ervoor dat het beleid gedragen wordt door de pedagogisch medewerkers. Zij signaleert ontwikkelingen en knel-en verbeterpunten binnen het pedagogisch beleid.
Pedagogisch coach
Naast het ontwikkelen van het pedagogisch beleid, zorgt de pedagogisch beleidsmedewerker als coach voor het verbeteren van de pedagogische kwaliteit en de ontwikkeling van de pedagogisch medewerkers. Een coach begeleidt en traint onze medewerker(s) bij de dagelijkse praktijkwerkzaamheden. De pedagogisch coach loopt gedurende de dag rond op de locaties en helpt bij acute vragen of problemen die zich voordoen. Daarnaast besteedt zij een half uur per maand per medewerker aan coaching. Zij helpt medewerkers in het signaleren van knelpunten in hun werkzaamheden, kennis en vaardigheden en achterhaalt samen hun coachingsbehoeften.
Tijdens de vergaderingen zullen ook onder begeleiding van de pedagogisch coach casusbesprekingen plaatsvinden, zodat de pedagogische kwaliteit verbeterd wordt.
Berekening aantal uren inzet
Op 1 januari van elk jaar stelt Het Beertje vast hoeveel uur inzet vereist is voor zowel de beleidsvormgeving als de coaching. Voor de pedagogische beleidsontwikkeling moet per jaar 50 uur per locatie beschikbaar zijn. Het Beertje heeft 7 locaties. Dus in totaal moet er 350 uur per jaar besteedt worden aan beleidsvormgeving. Voor de coaching van de pedagogisch medewerkers moet per jaar 10 uur per FTE beschikbaar zijn. Daarbij gaat het om vast personeel en oproepkrachten. Het Beertje heeft vanaf 1 januari 2024 21 FTE in dienst. Dit betekent dat er 210 uur per jaar coaching aan de medewerkers gegeven moet worden.
Het opvoeden van kinderen brengt uitdagingen met zich mee, sommigen klein en sommigen wat groter. U kunt hierbij denken aan uw kind dat moeite heeft met slapen, een lastige eter is, moeilijk vriendjes maakt of bijzonder gedrag laat zien. Maar ook als uw kind zich “normaal” ontwikkelt, kunt u zich als ouder onzeker of gespannen voelen: ben ik niet te streng? Waarom doet mijn kind wat hij/zij doet en past dit wel bij de leeftijd? Waar komt dit gedrag vandaan? Allemaal kwesties en vragen die bij u als ouder/verzorger kunnen spelen… De kindertherapeut en opvoedcoach binnen het Beertje, kijkt graag met u mee! Zij gaat graag met u in gesprek over de kleine of grote dingen waar u in het ouderschap tegen aan loopt. Samen kunnen we onderzoeken wat er speelt en mogelijk kunnen we samen kijken naar verbetering van de situatie. Het is erg begrijpelijk dat het voor ouders/verzorgers soms lastig is om het over deze zaken te hebben. Daarom vinden wij van Het Beertje het ook zo belangrijk dat we deze dingen op een laagdrempelige, vrijblijvende manier kunnen bespreken.
Als uw kind vanuit de kinderopvang naar de basisschool gaat vindt er een warme overdracht plaats met de onderbouw coördinator. Aan de hand van de KIJK Observatielijst gaan wij in gesprek met de school. De leerkrachten op school zijn op deze manier op de hoogte van de vaardigheden van uw kind. Ook weet hij/zij wie het kind heeft begeleid op de kinderopvang en kan er eventueel terugkoppeling komen. Voordat wij de KIJK-lijst aan de basisschool geven gaan wij eerst met de ouders in gesprek. U kunt van ons ook altijd een extra exemplaar van de rapportage mee krijgen, wat u zelf op de basisschool kunt afgeven. Indien gewenst kunnen we nog een mondelinge toelichting geven.
Het kan zijn dat een kind vanuit de dagopvang gebruik gaat maken van de Buitenschoolse Opvang van Het Beertje. Voor de BSO pedagogisch medewerkers, voor de ouders en het kind is een warme overdracht dan erg fijn. Zijn er bijvoorbeeld zaken waar ze op de BSO rekening mee moeten houden? De pedagogisch medewerker van de BSO neemt voor de start bij de BSO contact op met de pedagogisch medewerker van de dagopvang. Bij Het Beertje zijn veel pedagogisch medewerkers zowel bij de dagopvang als bij de Buitenschoolse opvang werkzaam. Voor de kinderen zijn er dus vrijwel altijd bekende gezichten bij de Buitenschoolse opvang.
Als kinderopvang vinden wij het belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar de kinderen en op een goede manier gecommuniceerd wordt. Op deze manier bouwen we een vertrouwde relatie op met de kinderen.
Actief en aandachtig luisteren
Praten, uitleggen en luisteren
Praten over gevoelens van het kind
Vaak wordt het belang van prijzen van de kinderen of het geven van andere sociale beloningen zoals glimlachen en knuffelen aai over de bol over het hoofd gezien. Mensen denken dat kinderen zich moeten kunnen gedragen zonder sturing van een volwassene en dat ze alleen geprezen moeten worden bij uitzonderlijk goed gedrag of een bijzondere prestatie. Prijzen en aanmoedigen kunnen juist heel goed gebruikt worden om een kind stap voor stap te begeleiden bij het aanleren van een nieuwe vaardigheid, het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en om gemotiveerd te blijven voor een moeilijke taak.
Complimenten specifiek maken
Dit betekent dat onze pedagogisch medewerkers proberen vage complimenten zoals “Goed zo” of “Goed gedaan” te vermijden. Bij dergelijke complimenten weten de kinderen niet goed wat ze goed gedaan hebben. Deze opmerkingen geven niet aan welk gedrag er geprezen wordt. De pedagogisch medewerkers benoemen het gedrag dat gewaardeerd wordt. Dat klinkt bijvoorbeeld zo: “ Heel goed dat jij uit jezelf dankjewel zei” of “Goed zo, Niels, alle blokken opgeraapt precies zoals ik het vroeg”. Het kind weet nu precies wat het goed gedaan heeft en zal in de toekomst ook weten welk gedrag van hem verwacht wordt.
Tijdens het prijzen enthousiasme tonen
Een compliment kan kracht bijgezet worden door non-verbale tekenen van enthousiasme. Glimlach tegen het kind en begroet het met belangstelling in de ogen of met een schouderklopje. Het compliment moet energiek, betrokken en oprecht gebracht worden.
Direct prijzen
Prijzen is het meest effectief als het compliment binnen 5 seconden na het positieve gedrag gegeven wordt. De kinderen worden geprezen zodra ze het gewenste gedrag beginnen te vertonen. Op deze manier worden ze aangemoedigd en gestimuleerd om het nieuwe gedrag eigen te maken.
Er zijn momenten dat pedagogisch medewerkers orde moeten handhaven en grenzen moeten stellen aan ongewenst gedrag. Door het consequent stellen van grenzen voelen kinderen zich veiliger en beter op hun gemak. Alleen als ongewenst gedrag consequent dezelfde gevolgen heeft, leren kinderen dat ze geacht worden zich gewenst te gedragen. Het is van belang dat de pedagogisch medewerker het soort opdrachten die ze geven in de gaten houden en dat ze zich beperken tot de meest noodzakelijke.
Ongewenst gedrag zoals jengelen of driftbuien zijn vaak uit te bannen door ze systematisch te negeren. Het gedrag van een kind wordt vaak in stand gehouden door de aandacht die het krijgt. Zelfs negatieve aandacht van de pedagogisch medewerker zoals een standje kan belonend werken. Wanneer de pedagogisch medewerkers het kind negeren op het moment dat ze zich ongepast gedragen, krijgen de kinderen geen aandacht en wordt het niet beloond voor dat gedrag. Als negeren consequent gedaan wordt, houdt het kind uiteindelijk op. En als het vervolgens goedkeuring en aandacht krijgt voor gewenst gedrag, leer het dat het meer oplevert wanneer het zich goed gedraagt dan als het zich misdraagt.
Onze pedagogisch medewerkers doen dat op de volgende manier:
Voorbeelden van gedrag waarbij de pedagogisch medewerker negeert:
De pedagogisch medewerkers proberen de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van het kind te stimuleren. Bij Het Beertje wordt hieraan gewerkt door de kinderen zoveel mogelijk zelf te laten doen, maar ze wel te helpen wanneer dat nodig is, de kinderen worden dan ook goed in de gaten gehouden en aangemoedigd.
Voorbeelden:
Als de kinderen wat ouder zijn, 2,5 3 jaar dan begeleiden de pedagogisch medewerkers de kinderen bij het problemen oplossen, bijvoorbeeld als ze moeite hebben met een puzzel of als het kind een speeltje wil waar een ander kind meespeelt. De pedagogisch medewerker beschrijft als eerst het probleem:
“Ties zit op de tractor, maar jij wil ook graag op de tractor rijden”. Dan wordt het kind gevraagd wat hij zelf denkt dat hij nu kan doen. Het kind wordt geprezen voor de oplossingen die het aandraagt en laat het kind zelf de oplossing toepassen.
De kinderen ruimen zoveel mogelijk hun eigen speelgoed weer op. Als de kinderen een spelletje uit de kast pakken zoals een puzzel letten de pedagogisch medewerkers erop dat de kinderen eerst opruimen voordat ze met iets anders gaan spelen. Voordat de kinderen aan tafel gaan wordt er eerst opgeruimd. Zo wordt er op een dag vier keer opgeruimd.
Een kind dat ziek is hoort thuis te blijven. Een ziek kind voelt zich nog ongelukkiger en zieker in een drukke omgeving en kan niet de aandacht krijgen die het nodig heeft. Daarnaast dient de leiding ervoor te waken dat andere kinderen besmet raken in geval van een besmettelijke ziekte. Het kinderdagverblijf zal de richtlijnen van de G.G.D. mede laten bepalen of het kind bij ziekte thuis zal moeten blijven. Bij twijfel vragen we advies aan de medisch adviseur van het kinderdagverblijf. Wanneer een kind gedurende de dag op het kinderdagverblijf verhoging krijgt dan brengen we een van de ouders telefonisch op de hoogte. Is een kind echt niet in orde dan vragen we het kind te komen ophalen. Bij Het Beertje hebben we een protocol Ziekte en medicijnverstrekking. Daarin staat duidelijk het ziektebeleid beschreven.
Paracetamol
Paracetamol wordt veel gebruikt bij kleine kinderen, o.a. bij het doorkomen van tanden en kiezen (al dan niet met koorts) en na een inenting of bij pijn of koorts zonder directe aanleiding. Er wordt door de pedagogisch medewerkers alleen paracetamol op voorschrift van een (huis)arts toegediend. Koorts heeft altijd een oorzaak, die vaak niet direct aan te tonen is. Omdat Het Beertje aansprakelijk is voor het kind gedurende het verblijf, wordt er geen paracetamol toegediend. Stel dat het kind ernstig ziek wordt en de koorts is onderdrukt met paracetamol, kan Het Beertje aansprakelijk worden gesteld. Om dit te voorkomen, wordt paracetamol alleen op doktersvoorschrift gegeven. Ouders dienen hiervoor een medicatieformulier te ondertekenen waarin zij verklaren dat de paracetamol op doktersadvies wordt toegediend. Indien ouders `s ochtends thuis een kind paracetamol geven, ligt de verantwoording daarvan bij de ouder. Het is ouders niet toegestaan om gedurende de dag op het kinderdagverblijf zelf het kind paracetamol te geven om zodoende het kind op het kinderdagverblijf te kunnen laten.
Doordat kinderen vanuit verschillende achtergronden worden opgevangen, ontmoeten de kinderen veel verschillende soorten kinderen. Het kennis nemen van deze verschillen draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van de kinderen, maar vraagt ook om speciale aandacht van de groepsleiding. Zo wordt vooral veel aandacht besteed aan de normen en waarden als ‘respect voor elkaar’ en ‘geen vooroordelen hebben’.
Wij staan open voor diverse religieuze opvattingen, maar wij werken niet vanuit een specifieke levensovertuiging. We vieren de Nederlandse feestdagen, maar verbinden daar geen religieuze ideeën aan. Wij leggen bij deze dagen vooral de nadruk op rituelen en gewoonten uit de Nederlandse samenleving. Dat houdt in dat er bij Sinterklaas cadeautjes en pepernoten horen en dat er met kerstmis een kerstboom staat.
Sinds januari 2012 werkt Het Beertje met het programma Uk & Puk. Uk en Puk is een educatief programma. Het programma is verdeeld in thema’s die activiteiten bevatten waarmee gewerkt wordt aan:
Elke activiteit bevat gerichte aanwijzingen voor de pedagogisch medewerksters met betrekking tot de verschillende leeftijdsgroepen (0 tot 1,5 en 1,5 tot 2,5 en 2,5 tot 4). Een essentieel onderdeel van elke activiteit is de eigen inbreng van het kind.
Het eerste thema is ‘Welkom Puk!’. Dit is uiteraard ook het thema waar wij mee gestart zijn. Bij dit thema staat de dagelijkse gang van zaken op het kindercentrum centraal. De groepsruimte, inrichting en dagelijkse activiteiten (spelen, opruimen, eten, naar de wc gaan, etc.) komen aan de orde. Bij deze activiteiten van dit thema maken de kinderen kennis met Puk (de handpop). Puk vertelt de kinderen wat hij zoal mee maakt en de kinderen vertellen hem van alles over henzelf. Ook laten de kinderen Puk het dagverblijf zien. Puk wordt als het ware één van de kinderen! Uk en Puk is ontwikkeld om gericht aan de ontwikkeling van een jong kind te werken, en dan met name aan de spraak- en taalontwikkeling.
De thema’s van Uk en Puk zijn doordacht van opzet en heel uitgebreid. Een thema bevat verhaaltjes, liedjes, praatplaten, voorbeelden voor knutsel-en andere activiteiten, een lijstje van bijbehorende boekjes bij ieder thema en veel aanwijzingen voor onze pedagogisch medewerksters. Uk en Puk heeft dus alles waarmee wij heel gestructureerd aan de slag kunnen met een thema, en dus heel gestructureerd werken aan de ontwikkeling van de kinderen.
Elke dag worden er twee activiteiten van het thema uitgevoerd. Per week zijn de pedagogisch medewerkers er tien uur mee bezig.
Het afnemen van extra dagen is mogelijk. Het aanvragen van extra dagen is wel afhankelijk van de groepsplanning en personeelsinzet. Wij honoreren een verzoek alleen als er voldoende ruimte binnen de groep is en het niet leidt tot extra personeelsinzet. Extra dagen worden als uren buiten contract doorberekend aan de ouders.
Wij zijn zo flexibel mogelijk als het gaat om het ruilen van dagen. In principe kunnen ouders onbeperkt ruilen als de groepsgrootte dit mogelijk maakt. Echter is regelmaat voor het kind ons uitgangspunt. Bovendien streven wij groepsstabiliteit na dat bij teveel ruilingen wordt ondermijnd. Het kan voorkomen dat wij bepaalde ruilingen, op grond van pedagogische argumenten, niet zullen toestaan.
De ouders krijgen bij inschrijving de Huisregels en het Huisreglement van Het Beertje Heesch. Een keer in de drie maanden ontvangen ouders een algemene nieuwsbrief Berenbabbels. Hierin staan bijvoorbeeld beleidsveranderingen, personeelsbezetting, festiviteiten en leuke anekdotes van de kinderen beschreven.
Tijdens het verblijf van het kind bij Het Beertje ontvangt de ouder berichten via KLASBORD. Zo kan de ouder toch een beetje meekrijgen van wat het kind allemaal bij Het Beertje meemaakt.
Onze oudercommissie behartigt de belangen van de kinderen en ouders van Het Beertje en adviseert de directie ten aanzien van kwaliteit. De oudercommissie heeft wettelijke advies bevoegdheden. Zo adviseert de oudercommissie bijvoorbeeld over de kwaliteit van de veiligheid, gezondheid en spel-en ontwikkelingsactiviteiten. De oudercommissie komt eens in de drie maanden bijeen en heeft overleg met de directie. U als ouder ontvangt van deze vergaderingen een notulen per mail. De oudercommissie bestaat uit ouders die op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan het beleid dat bij Kinderopvang Het Beertje gevoerd wordt door adviezen te geven. Per locatie zijn er ouders vertegenwoordigd voor zowel de dagopvang als voor de buitenschoolse opvang.
Leden van de oudercommissie
Oudercommissie Heesch:
Onder de Wet Kinderopvang wordt de Veiligheid en Gezondheid van kinderen bewaakt aan de hand van het Beleid Veiligheid en Gezondheid. Hierin staan de grote risico’s beschreven en wat wij als kinderopvang er aan doen om de risico’s te verkleinen of soms uit te sluiten. In een actieplan wordt vervolgens maatregelen geformuleerd, waarbij de verbeterpunten met de hoogste prioriteit door ons worden aangepakt. Ook staat hierin beschreven wat wij moeten doen als het risico zich toch voordoet. De pedagogisch medewerkers worden actief betrokken bij het Beleid. In vergaderingen wordt het beleid up to date gehouden door telkens kritisch naar het beleid te kijken en door na te gaan of er nieuwe risico’s zijn bijgekomen.
Jaarlijks vindt er bij Kinderdagverblijf Het Beertje een GGD inspectie plaats in opdracht van de Gemeente Bernheze. Deze inspectie is bedoeld om na te gaan of ons kinderdagverblijf voldoet aan de eisen die de Wet Kinderopvang stelt. Het GGD inspectierapport ligt op Het Beertje Heesch ter inzage voor de ouders.